Main Menu

 

Σεμινάριο 'Σκέφτομαι και γράφω - Από την απέραντη προφορικότητα σε μια κόλλα χαρτί'

Προσεγγίσεις στο ζήτημα της γραφής στην πρωτοσχολική ηλικία. Θεωρία και workshop δημιουργικής γραφής με σκοπό την ενίσχυση των μικρών μαθητών στην αφηγηματική γραφή.

Υπεύθυνη σεμιναρίου: Μαρία Παπανικολάου, Ιστορικός-αφηγήτρια, δημιουργός εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Διάρκεια: 5ωρο σεμινάριο


Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς, γονείς, ψυχολόγους, απασχολούμενους στην εκπαίδευση

Στα Global ARTS Studios

Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 15,00 έως 20,00

Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ

Ένα ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 5 ωρών με ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ στην ενίσχυση του ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ.

Χορηγείται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης

Περιγραφή σεμιναρίου

Είναι πλέον κοινός τόπος πως όλο και περισσότεροι μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο κώδικα επικοινωνίας, αυτόν της γραφής και της ανάγνωσης. Δεν είναι λίγες οι φορές που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να κατανοήσουν το κείμενο που διαβάζουν ή να συγγράψουν μια ολοκληρωμένη ιστορία που να περιλαμβάνει τις σκέψεις τους σε ένα θέμα.

Επίσης, δεν είναι λίγοι οι μαθητές που αρνούνται πεισματικά να γράψουν, να διαβάσουν ή να ολοκληρώσουν μια απλή περιγραφή στο χαρτί, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της επαφής τους με τον γραπτό λόγο. Πονοκέφαλος, φασαρία, γκρίνια, ταξίματα και δώρα κάποιες από τις πάγιες τακτικές των γονιών χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα τις περισσότερες φορές.

• Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ένα παιδί δεν μπορεί να γράψει μια απλή ιστορία 2-3 σειρών τετραδίου με σαφή και κατανοητό τρόπο;
• Υπάρχει κάποια μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει τον μαθητή και το γονιό ή τον δάσκαλό του να προσεγγίσουν την συγγραφή;
• Ποια είναι αυτή η μέθοδος και πως μπορεί να εφαρμοστεί;

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Προσφέρει: Στο πρώτο μέρος τη θεωρητική προσέγγιση του ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ αντίληψης του γραπτού λόγου και τους τρόπους να ξεκλειδώσει η αντίδραση του παιδιού απέναντι στις καθημερινές ασκήσεις που του ζητούνται από το σχολείο. Περιγράφονται επίσης στρατηγικές και οι τεχνικές που θα διευκολύνουν στην κατανόηση και τη συγγραφή ιστοριών σε απόλυτα πρακτικό επίπεδο με εφαρμογές και παραδείγματα.

Στο δεύτερο μέρος δίνεται ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ όπου εφαρμόζονται αυτές οι τεχνικές. Και ακολουθεί workshop Δημιουργικής Γραφής για γονείς και εκπαιδευτικούς προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους μαζί με διάφορα μοντέλα εφαρμογών.

Λίγα Λόγια για την Εισηγήτρια: Η Μαρία Παπανικολάου σπούδασε δημοσιογραφία & Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία. Απέκτησε μεταπτυχιακό στην Κοινωνική και Πολιτιστική Ιστορία (ΜΑ of Arts).

Γράφει από το 1992 σε εφημερίδες, blogs και περιοδικά ενώ είναι συγγραφέας ενός βιβλίου για παιδιά (Η απίστευτη ιστορία του θεού Διόνυσου, εκδόσεις Οσελότος). Εργάστηκε επί σειρά ετών στο ραδιόφωνο και σε εκδοτικούς οίκους (Ελληνικά Γράμματα, Μεταίχμιο, Ίνδικτος, Αερόστατο, Μίνωας).

Ασχολείται με την προφορικότητα και την αφήγηση από το 1996.

Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια με θέμα την προφορική και γραπτή αφήγηση και την αφηγηματικότητα γενικότερα.

Ήταν αναγνώστρια χειρογράφων για λογαριασμό διαφόρων εκδοτικών οίκων.

Τα τελευταία 6 χρόνια δημιουργεί ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ για λογαριασμό διαφόρων πολιτιστικών φορέων.

Εξαμιλίων Έναντι Προαστιακού
20100 
Κόρινθος

Τηλ./Fax: 2741073509

Email:

Social:

 

Copyright © 2024 Global Arts Studios. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.